Wat maak ik met pompoen?

Wat maak ik met pompoen?

RECEPTEN MET POMPOEN

Pompoen

Pompoen is supergezond! In een pompoen zitten vele vitaminen en mineralen en opvallend veel Betacaroteen en vitamine C. Aan pompoenen kun je vele gezondheidsbevorderende eigenschappen toeschrijven. Pompoenen zijn calorie-arm, bevatten langzame koolhydraten en veel vezels. Ook de pitten van de pompoen zijn lekker en gezond. Veelal kopen we de oranje pompoenen, maar persoonlijk vind ik de groene pompoen met zijn oranje vruchtvlees veel smaakvoller!

Koken met pompoen
Een pompoen hoef je niet te schillen! Was de pompoen goed en haal alleen eventuele lelijke plekken van de schil weg. Halveer de pompoen. Verwijder de pitten (niet weggooien, want ook deze zijn eetbaar!) en snijd de pompoen in kleinere stukken. Vervolgens kun je de pompoen koken (10 minuten gaar) in water of in een stoommandje. Ook kun je blokjes pompoen stoven in wat vocht.

Mogelijkheden met pompoen

  • Gekookte pompoen kun je pureren en als basis gebruiken voor een soep of saus
  • Gebruik blokjes pompoen in plaats van aardappelen
  • Pompoenen smaken heerlijk in stoofpotjes
  • Wat dacht je van een zoete of hartige taart met pompoen? 
  • Pompoenen zijn ook geschikt om een brood van te bakken
  • Smoren in wat olijfolie met knoflook
  • Roerbakken in olie  samen met bijvoorbeeld tomaat en spinazie
  • In een Indiase curry met kokosmelk en hardgekookte eieren
  • Wat dacht je van pompoenjam, chutney of zoete pompoenmoes?
  • Pompoen is ook heerlijk en decoratief in grote schijven bij je maaltijd, als groente of als vervanging van de aardappelen. Hiervoor de schijven pompoen grillen in de oven met olie en specerijen als kaneel, korianderzaad en gember.


Hoe bewaar ik pompoen?

Bewaar hele pompoenen op een koele en droge plek; 12-15 graden is ideaal. Niet kouder dan 8 graden bewaren. Pompoen is dan tot wel 2 maanden houdbaar. Een stuk gesneden pompoen kun je in de koelkast 3-5 dagen goed houden, mits verpakt in vershoudfolie.


GEROOSTERDE POMPOENPITTEN

Zonde om de pitten in de pompoen weg te gooien. Je kunt ze ook eten! Verwijder zo goed als mogelijk alle draadjes rondom de pitten. Pompoenpitten niet wassen: met wassen verwijder je veel van de natuurlijke smaak. Spreid de pitten uit op een schone keukenhanddoek (Let op: gebruik geen keukenpapier, omdat de zaadjes vast gaan kleven aan het papier) en laat ze 1 tot 2 dagen drogen op kamertemperatuur. Maak daarna, indien nodig, de pitjes nog verder schoon.

Er zijn 2 manieren om de pitten te roosteren:

  1. Roosteren in een oven
    Verwarm de oven voor op 150°C. Verdeel de pompoenpitten goed uitgespreid op een bakplaat met bakpapier en plaats ze in de voorverwarmde oven gedurende 30 à 45 minuten of tot ze lichtjes krokant en goudgeel zijn. Tussendoor af en toe omroeren. Haal de geroosterde pompoenpitten uit de oven en laat ze afkoelen. 
  2. Roosteren in een pan
    Gebruik een pan met dikke bodem en rooster de pitten op laag vuur totdat  ze goudgeel zijn. Wel regelmatig tussentijds de pitten omdraaien. Eet  de pitten  als snack of serveer ze bij salade of soep.
    TIP: Je kunt eventueel zeezout en specerijen toevoegen aan de pitten.

Pompoensoep met room en koriander

POMPOEN SOEP MET ROOM EN KORIANDER (Natriumarm)
voor 2 personen.

Ingrediënten:
ca. 400 gram in stukjes gesneden (oranje) pompoen
2 uien
2 tenen knoflook
½ liter water
kokosolie

Smaakmakers:
1 cm verse gemberwortel geraspt
1 theelepel kerriepoeder
1 theelepel curcuma (geelwortel()
2 teentjes knoflook
1/3 theelepel Citroengras poeder
witte peper naar smaak
kokosolie

Topping:
room
handvol licht geroosterde pompoenpitten
verse koriander

Bereiding

  • Roerbak de stukjes pompoen met de gesnipperde ui een aantal minuten in de kokosolie.
  • Voeg dan water, knoflook, curcuma, citroengras en kerrie toe en kook de pompoen gaar in ongeveer 10 minuten.
  • Pureer de soep en voeg vervolgens de geraspte gember toe.
  • Laat de soep nog een paar minuten zachtjes pruttelen.  
  • Serveer de soep met een scheutje room, de geroosterde pompoenpitten en fijngeknipte koriander.

 

Pompoensoep met kip of tofu en peulvruchtenkiemen

POMPOENSOEP MET KIP (natriumarm)

NB: Gebruik in dit recept  niet ontgeurde kokosolie (Extra Virgin) voor een heerlijke kokossmaak. Houdt je daar niet van? Neem dan ontgeurde kokosvet of olijfolie.
Voor 2 personen

Ingrediënten:
1 kleine pompoen (oranje of groen) in blokjes gesneden
2 afgestreken eetlepels kokosolie ( Extra Virgin)
2 uien
5 dunne plakjes gemberwortel in kleine blokjes gesneden
100 gram kip in stukjes gesneden (Of tofu)

Smaakmakers
kerrie
witte peper
curcuma
foelie en laurierblad

Topping:
Gekiemde (gemengde) peulvruchten
Toef peterselie

  • Bereiding
  • Uien even glazig fruiten in kokosolie, gemberblokjes erbij en vervolgens de pompoenblokjes even mee verhitten (goed omspatelen).
  • Water of bouillon van natriumarme bouillon erbij (Bouillonpoeder zonder smaakversterkers gebruiken).
    Let op: Niet teveel vocht erbij doen. Het mag een erg dikke soep worden.
  • Gemberpoeder, witte peper, veel kerrie en curcuma erbij.
    Wat foelie en laurierblad meetrekken.
    LET OP: Foelie en laurierblad uit de soep halen, alvorens te pureren!
  • 10 minuten zachtjes koken met de kruiden en dan beetje pureren. (niet helemaal fijn maken).
  • Ondertussen kipstukjes bakken in olijfolie of kokosvet met kerrie en witte peper.

    SERVEREN
  • Soep opdienen met gekiemde peulvruchten.
    Je kunt hiervoor allerlei soorten gebruiken. Ik heb hier kiemgroente van peulvruchtjes gebruikt.
    LET OP: Kiemgroente van peulvruchtjes zoals tauge enkele minuten in kokend water laten staan, zodat fasine onwerkzaam wordt gemaakt.
    Fasine is een stofje die in rauwe peulvruchten zit en schadelijk is voor de gezondheid.
    Door koken wordt dit stofje onwerkzaam.
    Bij kiemgroente is het voldoende om het even in kokend water te laten staan (dus niet koken!)
  • Boven op de gekiemde peulvruchten doe je de stukjes kip en een toef peterselie.

 

pompoenbrood glutenvrij

POMPOENBROOD (glutenvrij) 
400 gr pompoen (in kleine stukken gesneden)
150 gr amandelmeel 
50 gr boekweitmeel
3 eieren
1 tl (appel)azijn
1 tl zuiveringszout (Baking Soda)
kaneel 
beetje olie  (om bakblik in te vetten)
snufje zeezout
Desgewenst: wat gehakte walnoten of pompoenpitten. Of eventueel rozijnen of stukjes gedroogde vijgen, abrikoosjes of dadels.

Bereiding:

  • Pompoenblokjes ca. 10 minuten stomen in een stoommandje (of kort koken met zo min mogelijk water), pureren met een staafmixer en af laten koelen. 
  • Verwarm oven voor op 150-175°C.  
  • Vet een cakeblik in met een beetje olie.
    Roer in een kom de eieren met het zout, baking soda en azijn tot het lichtgeel wordt. 
  • Doe alle overige ingrediënten erbij  en roer met lepel tot een goed beslag.
  • Doe beslag in bakblik en bak ongeveer 35 minuten in de oven.
  • Laat het brood helemaal afkoelen en bewaar het in de koelkast.

Naar het overzicht