Afvallen door meer eten

Afvallen door meer eten

Omdenken..
Afvallen betekent voor veel mensen minder eten. Het afvallen leidt vaak tot een moeizame weg van ontzegging en honger lijden, waarop veel mensen vroeg of laat stranden. Jammer! Het kan immers ook anders! Wist je dat je kunt afvallen door méér te eten? Even omdenken dus...

Meer eten?
Meer eten om af te vallen klinkt mogelijk te mooi om waar te zijn. Lijnen staat bijna synoniem met MINDER eten. Kun jij je voorstellen dat mensen verbaasd zijn als ik zeg dat ze meer moeten eten om af te vallen? En kun jij je voorstellen dat mensen zeggen "Ik krijg het  niet allemaal op wat jij mij voorschrijft" en ondertussen toch afvallen? Ik leg je uit hoe dat werkt en hoe je door meer te eten toch kunt afvallen.

Elk pondje gaat door het mondje?
Bij mij komen vaak mensen met overgewicht die al vele lijnpogingen hebben ondernomen. Ze zijn wanhopig. Want vaak is het ze wel gelukt om af te vallen, maar telkens na het stoppen met een dieet vliegen de kilo's er weer aan. Vooral na een crashdieet en een koolhydraatbeperkt dieet zie ik dat mensen in de problemen komen. Huilend vertellen ze dat ze nu nog zwaarder zijn dan ooit. "Ik kom alleen nog maar aan en ik eet heel weinig! Het lijkt wel of ik van water nog dik word!"
Deze mensen neem ik heel serieus, want het klopt wat ze zeggen! Ze kunnen vaak ook nog maar heel weinig eten. Zodra ze wat meer eten vliegen de kilo's er aan. Hun stofwisseling en vetverbranding is ernstig verstoord door al het lijnen! Dus de uitspraak elk pondje gaat door het mondje klopt dus niet! Wat ik onlangs nog mee maakte wil ik je meegeven als voorbeeld.

Aankomen door weinig eten
Hoe ellendig moet jij je voelen als je nog nauwelijks wat eet en alleen maar zwaarder wordt? Dat overkwam een vrouw met ernstig overgewicht die bij me op consult kwam. Ze had een BMI van ruim 62. Bedenk dat een BMI boven 25 al betekent dat je overgewicht hebt. Boven de 30 ernstig overgewicht. Boven de 40 morbide overgewicht, oftewel dodelijk overgewicht! Ze was haar leven al aan het lijnen en had alle diëten al geprobeerd! Ze was dus een echte ervaringsdeskundige. Maar tevens ook een echte volhouder. Ruim een jaar voordat ze bij mij kwam was ze gestart met een nieuw dieet: 3 shakes per dag en voor de rest alleen water/thee of zwarte koffie. Daarmee viel ze aanvankelijk goed af. Ze was destijds erg blij. Want nu had ze het eindelijk gevonden. Na 2 maanden verliep het afvallen niet meer en ging ze minder eten.

Op het moment dat ze bij mij kwam at ze nog nauwelijks!
Ze leefde ze al 10 maanden op het volgende:
Ontbijt: water, 1 suikervrije kauwgum
Tussendoor: water, thee, zwarte koffie en 1 suikervrije kauwgum
Lunch: 1 eiwitshake
Tussendoor: kleine appel, water.
Warme maaltijd: 150 gram mager vlees (of magere vis) met groente
Avond: water en 1 glas cola light.

Zou jij dat kunnen volhouden? Geen aardappelen, pasta, geen brood, geen extraatjes en zo weinig eten? Zij wel! Ik had bewondering voor haar want ze wilde persé afvallen anders kon ze haar droomreis niet maken. Ze had haar vliegreis al geboekt!
Denk je dat ze afviel? Nee! Ze werd met bovenstaand dieet alleen maar zwaarder! Haar stofwisseling was ernstig verstoord. Zelfs haar schildklier ging trager werken. Hoe dat kan zal ik je uitleggen.

Overigens is deze vrouw afgevallen met mijn advies: In haar geval adviseerde ik haar eerst het Magma 10 dagen dieet en aansluitend een voedingsadvies met ...meer eten! Van ca. 600 kcal per dag ging ze naar ca. 1700 kcal per dag.
Bijna 3 maanden later maakte ze haar droomreis! Ze was dolgelukkig! Niet alleen omdat ze op reis kon, maar omdat ze nu weer eindelijk lekker en veel kon eten én toch nog steeds afviel! "Wat heerlijk dat ik nu ook weer met mijn collega's en familie mee kan eten!"

Trage stofwisseling
Als je weinig eet, past je lichaam zich aan door de stofwisseling te verlagen. Dat kan wel met zo'n 20-30%! Dat is vervelend, want hierdoor zul je steeds kleinere porties moeten eten om af te vallen. Zet je vervolgens een punt achter het dieet, dan wordt elke versnapering dubbeldik opgeslagen. Het gevolg is dat je na een dergelijke lijnperiode zo weer op het oude gewicht komt te zitten. Dit is het beruchte jojo effect. Bovendien verlies je bij deze methode van afvallen niet alleen vet, maar ook veel spierweefsel. En dat is ongunstig, want daardoor gaat het niveau van de stofwisseling nog verder omlaag.

Trage schildklier
Wie te weinig eet loopt bovendien kans om de schildklierwerking te vertragen. Een trage schildklier (Hypothyreoïdie) zal zorgen dat je nog sneller aankomt in gewicht! Dus ga verstandig afvallen: Hongergevoel is uit den boze!

Meer eten!
Om af te vallen en jouw stofwisseling te verhogen moet je dus meer eten! Niet alleen méér volume, maar ook méér calorieën! Let op dat je dat niet in één keer doet. Jouw darmen kunnen dan van slag raken of je kunt ineens erg aankomen in gewicht. En dat wil je natuurlijk niet

Ik geef je een lijstje met wat je méér mag eten.
Het zijn algemene tips. Het is raadzaam ook naar jouw persoonlijke situatie te kijken.

  • Méér vezels
    Maak gebruik van volkorenbrood, volkorenpasta, granen, fruit met schil en groente. Daarnaast kun je extra vezels gebruiken zoals psylliumvezel tot 2 eetlepels per dag. Vezels versnellen de darmpassage maar ook jouw stofwisseling. Ze leveren weinig calorieën, maar vragen veel energie van jouw lichaam om het te verteren.
  • Méér groente.
    Hoe meer groente des te beter. Ook mag je alle soorten groente. Liever gekookt of gestoomd dan rauw. Koud voedsel vertraagt namelijk jouw stofwisseling.
  • Méér eiwitten.
    Gebruik circa 1 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. Verdeel deze regelmatig over de dag om spierafbraak te voorkomen. Wist je overigens dat eiwitrijk voedsel meer energie kost om verteerd te worden dan koolhydraten? Dus een keer een beetje magere (liefst biologische!) kwark tussendoor verhoogt je stofwisseling! Je zult sneller afvallen!
  • Vaker eten.
    Eet om de 2 tot 2,5 uur. Elke keer dat je iets eet, wordt jouw spijsvertering en daarmee je stofwisseling in werking gezet. Het kost voor jouw lichaam namelijk energie om voedsel te verteren. Als je vaker op een dag eet, blijft je stofwisseling op een hoog tempo. Sla je een maaltijd over dan gaat jouw stofwisseling trager verlopen. Je gaat als het ware in de spaarstand.
  • Méér complexe koolhydraten (meervoudige koolhydraten)
    Complexe koolhydraten oftewel meervoudige koolhydraten worden langzamer door het lichaam verteerd en worden minder snel als vet opgeslagen dan enkelvoudige koolhydraten. Enkelvoudige koolhydraten bestaan vooral uit suikers en zitten onder andere in koek, snoep, suiker, ijs, frisdrank, fruit en sappen.
    Complexe koolhydraten zitten o.a. in granen (volkoren zilvervliesrijst, gerst, gierst, haver, Quinoa, spelt, kamut, rogge), peulvruchten, knolgewassen en volkorenbrood.
  • Méér olie!
    Neem koudgeperste lijnzaadolie in jouw kwark en een scheutje olijfolie over jouw salade. Neem ook een handvol ongebrande noten per dag. Gezonde vetten geven warmte en verhogen jouw stofwisseling.
  • Méér kokosolie (ook wel kokosvet genoemd)
    Bereid jouw warme maaltijd in 1 afgestreken eetlepel kokosolie. Gebruik de extra vierge/extra virgin kokosolie.  Dat is een goede kwaliteit kokosvet met een lekkere kokossmaak.  Neem als alternatief ontgeurde kokosolie van biologische kwaliteit, indien je niet van kokossmaak houdt. Neem ook gerust kokosolie op brood. Kokosolie verhoogt jouw stofwisseling: Het wordt niet opgeslagen als vet in jouw lichaam, maar wordt gebruikt als energiebron.
  • Méér ontstekingsremmende voedingsmiddelen
    Dat vraagt enige uitleg. Heb je ooit gehoord van laaggradige ontstekingen? Dat zijn onstekingen in jouw lichaam die je niet ziet (dus geen roodheid/zwelling ) maar er wel zijn. Zie het maar als een turfbrandje. Veel mensen hebben laaggradige ontstekingen zonder dat ze het weten. Een laaggradige ontsteking kan men wel bemerken. Symptomen van een laaggradige ontsteking zijn o.a. vaak ziek zijn, moe zijn, allergie die toeneemt, chronische holteontstekingen, onbegrepen pijnklachten, gewrichtsklachten, spierklachten, vaak blaasontsteking enz. Deze laagradige ontstekingen worden o.a.veroorzaakt door teveel buikvet en bepaalde voedingsmiddelen zoals veel linolzuur (omega-6 vetzuren) , voedselintoleranties (bijvoorbeeld een gevoeligheid voor gluten, appels enz), of nieuw voedsel ( industrieel bewerkt voedsel wat ons lichaam niet herkend). Laaggradige ontstekingen geven stress voor het lichaam en zorgen o.a. voor een sneller vetopslag en meer vocht vasthouden. Jouw voedselintoleranties opsporen én onstekingsremmende voedingsmiddelen gebruiken zoals vis, lijnzaadolie en bepaalde kruiden kunnen jouw lichaam tot rust brengen.
  • Regelmatig zeewier, kelp en zeevis (zoals kabeljauw, schelvis, haring).
    Deze producten bevatten veel jodium, wat goed is voor jouw schildklier. Ook veldsla, groene kool, asperges en sardines in blik bevatten relatief veel jodium. Let op met zeewier en kelp: Teveel van deze producten kunnen voor een averechts effect zorgen: jouw schildklier gaat  trager werken!

Belangrijk om te weten dat brood ook veel jodium bevat. 4-5 sneden per dag voorzien onze behoefte aan jodium. Het jodium in brood is afkomstig van bakkerszout (gejodeerd zout), welke reguliere bakkers verplicht zijn te gebruiken.
Let op: Brood uit een natuurvoedingswinkel bevat geen gejodeerd zout. Gebruik regelmatig jodiumrijke voedingsmiddelen om tekort aan jodium te voorkomen
Bak je zelf brood dan is het raadzaam bakkerszout te halen bij jouw bakker of jodiumrijke voedingsmiddelen te gebruiken.
Let op: Mensen met Hashimoto (trage schildklier) moeten oppassen met jodium. Jodium kan de schildklierproblemen verergeren!
Hieronder geef ik je nog meer tips om jouw stofwisseling te verhogen.

Verhoog jouw stofwisseling
Hoe sneller jouw stofwisseling, des te gemakkelijker je afvalt! Meer en vaker eten is dus belangrijk, maar er zijn nog meer mogelijkheden:

  • Vanuit de Chinese voedingsleer, waarbij men voornamelijk werkt met Yin-Yang principes, zijn er nog meer voedingsmiddelen om jouw stofwisseling te verhogen. Diverse kruiden en specerijen verhogen de stofwisseling zoals gember en anijs. Ook de zogenaamde verwarmende voedingsmiddelen kunnen jouw stofwisseling op gang helpen na een tijdje rauwkost en eiwitshakes die door het verkoelende karakter jouw stofwisseling stagneren. Verwarmende producten zijn voedingsmiddelen met een Yang karakter zoals lamsvlees en pompoen. Ook de bereidingswijze van voedingsmiddelen heeft invloed op jouw stofwisseling.
  • Doe ook aan intervaltraining om jouw stofwisseling te verhogen. Interval wil zeggen een inspanning leveren op maximaal vermogen, afgewisseld met een rustig tempo. Dat kan bijvoorbeeld in de sportschool, op de fiets, maar ook bijvoorbeeld met stofzuigen.
  • Wisseldagen: Wissel de dagen met meer of minder calorieën  en koolhydraten af. Zo gaat jouw lichaam zich niet aanpassen aan een bepaalde calorie-intake.
  • Bouw spiermassa op. Dat kan in de sportschool, maar ook thuis met eenvoudige oefeningen/middelen. Hoe meer spieren des te sneller jouw stofwisseling. Je valt dan ook af terwijl je slaapt!
  • Gebruik 'back to basic' producten in plaats van fabrieksmatig vervaarde producten.  Onbewerkte voedingsmiddelen bevatten de enzymen en voedingsstoffen heb je nodig om op celniveau jouw stofwisseling te stimuleren!
  • Heb je reeds een trage schildklier? Laat je dan vooral adviseren wat je het beste wel of niet kunt eten. Diverse voedingsmiddelen hebben namelijk invloed op jouw schildklier!

Stofwisseling weer in balans.
Te weinig eten of vaak lijnen brengt jouw stofwisseling dus uit balans. Daarnaast kunnen er meerdere oorzaken zijn die jouw stofwisseling vertragen. Ik geef je een impressie van stofwisselingverstorende factoren:  Ziekte, een hormoondisbalans door bijvoorbeeld stress of hormoonverstoorders in voedsel of cosmetica, te weinig vitamines waardoor op celniveau jouw stofwisseling stagneert, teveel anti-nutriënten (stofjes die jouw vitamines wegvangen), spierafbraak, te weinig of te veel sporten, te weinig slaap, slaapapneu, laaggradige ontstekingen enz. Het is belangrijk om ook naar andere oorzaken te kijken en zo snel mogelijk jouw stofwisseling weer in balans te brengen.

Begeleiding
Heb je veel gelijnd en heb jij het idee dat je aankomt van water, laat je dan begeleiden om jouw stofwisseling weer een boost te geven. Het is belangrijk dat je de juiste stappen onderneemt die goed zijn voor jouw lichaam. De eerste stap is  in ieder geval dat je gaat omdenken: Afvallen betekent niet minder eten, maar juist  méér  eten! 


Mogelijk vind jij volgende artikelen ook interessant?
- Gezond en slank met natuurvoeding
- 3 tot 7 kg afvallen in 10 dagen

Naar het overzicht