Meditatie

Ontspanningsoefening: De 5 zintuigen

Ontspanningsoefening: De 5 zintuigen

Het is belangrijk dat jij je bij iedere meditatieoefening in een toestand bevindt, waarin jij je goed naar binnen gericht kunt concentreren. Ik bedoel hiermee geen diepe trance; het is al voldoende wanneer jij je in een staat bevindt die we gewoonlijk als wegdromen, doezelen of relaxen aanduiden. Onderstaande oefening geef ik jou als hulpmiddel om de juiste staat van bewustzijn te bereiken en op een hele plezierige manier te leren ontspannen.

Mijn 5 zintuigen
Wij nemen de wereld om ons heen waar met behulp van onze vijf zintuigen.
Op ieder moment - dus ook terwijl je dit leest - onderga je visuele, auditieve en tactuele (de tastzin betreffende) prikkels, benevens smaak- en reukervaringen. Natuurlijk ben jij je van deze uiteenlopende waarnemingen niet voortdurend even sterk bewust. Maar al deze waarnemingen stellen je in staat jouw opmerkzaamheid op het Hier en Nu, dus op al hetgeen zich op dit moment om jou heen afspeelt, te richten en daarbij in een staat van ontspanning te raken.

Korte ontspanningsoefening: Mijn vijf zintuigen
1. Ga lekker liggen op een plek waar het rustig is en waar jij je zich prettig voelt. Doorloop nu in gedachten al jouw zintuigen en schenk aandacht aan waarnemingen die er weliswaar altijd zijn, maar die je meestal onbewust ondergaat.

2. Begin bij het ZIEN: Sluit je ogen. Ga nu - met gesloten ogen - het hele vertrek langs: de muren, het plafond, de vloer, de meubels, kortom alles wat zich altijd in de kamer bevindt, maar wat je normaliter slechts onbewust waarneemt.

3. Nu volgt het HOREN: Let nu speciaal - nog steeds met gesloten ogen - op alle geluiden die je in de kamer waarneemt: geruis, gezoem, gekraak, stemmen. Je hoort dan alle vertrouwde geluiden die er eigenlijk altijd zijn, maar die je gewoonlijk slechts onbewust waarneemt. Een bepaald gekraak, het tikken van een klok, stemmen in de verte, het gedruis van het verkeer etc. Voel hoe rustig je van binnen wordt, wanneer je zulke details opeens bewust waarneemt.

4. Hetzelfde geldt voor het VOELEN: Let eens heel bewust op de ondergrond waarop jouw lichaam zich bevindt en waardoor jouw lichaam wordt ondersteund. Bemerk hoe de huid op veel plaatsen door textiel wordt omgeven en warm gehouden, terwijl andere lichaamsdelen vrij door de omringende lucht worden beroerd. Merk op hoe de ademhaling ondertussen vanzelf dieper en gelijkmatiger is geworden. Van binnen is nu een bepaalde staat van innerlijke rust en tegelijkertijd verhoogde oplettendheid ontstaan, waardoor je bijzonder goed kunt communiceren met uw eigen innerlijke wezen.

5. Laat ook REUK- en SMAAK- waarnemingen bewust tot je doordringen: Heeft de kamer een bepaalde geur die daar speciaal thuishoort? Ruik je misschien jouw eigen parfum of aftershave? Proef je een bepaalde smaak op jouw tong?

6. Neem tot slot nog eenmaal het gevoel van volledige rust en ontspanning waar en wordt je nogmaals bewust hoe diep en regelmatig jouw ademhaling is geworden.

7. Gun jezelf altijd voldoende tijd om in eigen tempo uit deze ontspannen toestand terug te keren. Rek en strek jouw lichaam voor je jouw ogen weer opendoet en kom rustig overeind.

Naar het overzicht