Superfood
Wat is superfood?
De naam superfood is eigenlijk niet meer dan een marketingterm die rond 1990 voor het eerst gebruikt werd en is een verzamelnaam voor meer dan gemiddeld gezonde voedingsmiddelen. Producten die de term superfood oftewel supervoeding krijgen zijn rijk aan antioxidanten, vitaminen en mineralen en hebben gezondheidsbevorderende eigenschappen. Er zijn discussies gaande over superfood. Ook proberen bedrijven te verdienen aan superfood. Laat je niet misleiden en lees in dit artikel wat superfood werkelijk is!
Voordelen van superfood
Superfood wordt gezien als ultieme functionele voeding. Niet alleen helpen ze de uiterlijke schoonheid (de gezondheid van huid, haar en nagels). Ze voeden ook ondermeer de organen, reproductief systeem (voortplantingssysteem) en helpen het immuunsysteem aan te sterken. Superfoods zorgen ook voor een gezonde celdeling en helpen het organisme in topvorm te houden. Wanneer superfoods in de juiste hoeveelheden en op regelmatige basis worden ingenomen kunnen ze jouw gezondheid en vitaliteit aanzienlijk verbeteren en kunnen diverse gebreksziektes worden voorkomen.
Wel of geen superfood?
Er zijn zijn steeds heftige discussies gaande of suprfood wel gezond is. Ook het Voedingscentrum mengt zich in de strijd. Volgens het Voedingscentrum zouden superfoods een gevaar voor de gezondheid kunnen zijn. Zitten er ongezonde stoffen in? Nee, maar mocht je het in je hoofd halen om uitsluitend superfood te eten, dan heb je volgens het Voedingscentrum een eenzijdig voedingspatroon en zouden er tekorten kunnen ontstaan. Tja, maar dat gevaar van eenzijdigheid geldt natuurlijk voor elk willekeurig voedingsmiddel! Er is geen onderzoek voorhanden waaruit blijkt dat mensen die superfood eten niet voldoende variatie aanbrengen in hun eetpatroon.
Superfood is back to basic!
Ik wil mij er nu ook even mee bemoeien! Ik houd van openheid en eerlijkheid! Verschillende bedrijven menen er aan te kunnen verdienen en overal zie je je op de schappen producten staan met een sticker: SUPERFOOD. Laat je niet misleiden! Weet voor jezelf wat superfood werkelijk is. Is het je inmiddels opgevallen dat superfood eigenlijk producten zijn die puur natuur zijn? Onbewerkte producten, zoals Moeder Natuur ze aanbiedt. Geen enkele superfood komt uit de fabriek! Voor mij staat de term superfood gelijk aan Back to Basic! Terug naar de natuur. Weg met pakjes, zakjes en chemische troep! Je hoeft écht niet diep in de buidel te tasten om aan superfood te komen en jouw gezondheid een boost te geven. De meest 'gewone ' producten uit de natuur zijn eigenlijk superfood, zoals je in de lijst onderaan dit artikel kunt zien.
Superfood is de juiste combinatie!
Geen enkel product biedt jou de ultieme gezondheid. Het is juist de combinatie van voedingsmiddelen die jouw gezondheid een boost geven. Ik geef je enkele voorbeelden:
- Kurkuma (geelwortel) wordt nog krachtiger en beter opgenomen indien je het combineert met zwarte peper en gember.
- Verschillende groentes versterken elkaars werking! Zo versterken de anti-oxidanten uit brocolli en tomaat elkaars werking met een factor 5. Neem dus minimaal 3 kleuren groente op jouw bord en maak er een prachtig kleurenpalet van.
- Verschillende fruitsoorten versterken elkaars werking. Maak van je dagelijkse portie fruit (van ca. 200 gram) een heelijke kleurrijke salade!
- Let op:Er zijn ook verkeerde combinaties!
Bijvoorbeeld looizuur uit thee (ook groene thee) bindt vitamines en mineralen uit jouw superfood. Dus drink geen thee bij jouw maaltijd. Ook fruit in combinatie met andere producten geeft darmgisting en levert daardoor belastende stoffen op. Zuivel bij andere producten belemmert de opname van vitamines en mineralen.
Superfood is de manier van bereiden!
Superfood begint met een back to basic product te kopen. Biologisch is wel zo logisch. Met de juiste bereiding pimp je het product op en haal je er nog meer uit! Anderzijds kan een slechte bereiding jouw product 'dood' maken. Ik geef je enkele voorbeelden:
- O.a wordt vitamine A in rauwe groente beter opgenomen indien je er een beetje koudgeperste olie bij doet.
- Hoe langer je tomaten kookt, des te gezonder! De lycopeen komt dan vrij!
- Veel water bij het koken van groente haalt de vitamines eruit. Uitzondering is het koken van spruitjes. Laat de spruitjes kopje onder staan bij het koken, zodat de vitamine C behouden blijft.
- Een supergezonde maaltijd even in de magnetron, maakt het voedsel dood! Ik zal je er later meer over vertellen!
- Maal zaden vlak voor gebruik. De gezonde vetzuren in gemalen zaden oxideren onder invloed van zuurstof. De gezonde eigenschappen van zaden gaan daarmee snel achteruit.
Superfood is de juiste hoeveelheid!
Teveel is nooit goed. Dat geldt ook voor superfood! Vaak zit de kracht van superfood in kleine hoeveelheden. Bijvoorbeeld specerijen zijn erg gezond en de meeste hebben kankerwerende eigenschappen. Teveel kan echter vergifigingsverschijnselen geven! Ook is bijvoorbeeld kiemgroente ongelooflijk krachtig! Eet je er teveel van, krijg je mogelijk darmklachten.
Welke superfoods zijn er?
Ik geef je een lijst met superfoods.
BEDENK:Geen enkele superfood is in staat jou alles te beiden wat je nodig hebt! Kies dus verschillende producten uit onderstaande lijst.
FRUIT
1. Acai bessen
2. Ananas
3. Appels
4. Abrikozen
5. Bananen
6. Blauwe bessen
7. Bramen
7. Cantaloup meloen
8. Citroen
9. Cranberry
10. Druiven
11. Duindoornbessen
12. Goji bessen
13. Granaatappel
14. Kersen
15. Kiwi
16. Limoen
17. Mango
18. Sinaasappels
19. Papaya
20. Watermeloen
21. Zespri
GROENTEN
22. Artisjokken
22. Asperge
23. Bieten
24. Bloemkool
25. Boerenkool
26. Bonen
27. Broccoli
28. Knoflook
29. Paprika
30. Pompoen
31. Rode peper
32. Snijbiet
33. Spinazie
34. Spruitjes
35. Tomaten
36. Wortelen
37. Zoete aardappelen
NOTEN, ZADEN & GRANEN
38. Chia zaad
39. Haver
40. Haverzemelen
41. Hennepzaad
42. Lijnzaad
43. Noten
44. Quinoa
45. Volkoren zilvervliesrijst
DIVERSEN
46. Bijenpollen
47. Chlorella
48. Eieren
49. Gember
50. Ginseng
51. Groene thee
52. Kiemgroente
53. Kokosolie
54. Koninginnegelei
55. Kurkuma
56. Maca
57. Olijfolie
58. Pure cacao
59. Spirulina
6o. Wilde zalm
61. Yoghurt
62. Zeewier