Verhoog jouw weerstand
Goed werkend immuunsysteem van levensbelang
Het immuunsysteem is een ingewikkeld systeem dat hard moet werken om allerlei aanvallen van indringers en ziektekiemen in het lichaam af slaan. Een goed werkend immuunsysteem verhoogd jouw weerstand tegen ziektes zoals verkoudheid en griep. Ook de kans op kanker, (darm-) ontstekingen en auto-immuunziektes zoals diabetes, reuma, schildklierproblemen worden kleiner met een goed werkend immuunsysteem. Met een paar dagelijkse gewoontes verhoog jij jouw weerstand.
Antioxidanten
Gezond en gevarieerd eten is belangrijk voor een goede weerstand. Vooral groente en fruit mogen niet ontbreken door de vele antioxidanten. Minimaal 250 gram groente per dag en ongeveer 200 gram fruit. Zorg ook voor veel kleuren groente op jouw bord. De verschillende soorten ant-oxidanten versterken elkaars werking. Zo zijn broccoli en tomaat een ideaal stel: ze versterken elkaars werking met een factor 5!
Variatie
Zorg voor veel variatie, want alle producten bevatten weer andere voedingsstoffen en in verschillende hoeveelheden. Door veel te variëren, krijg je van alles voldoende binnen. Tevens zorgt variatie er voor dat jouw afweersysteem alert blijft. Immers telkens als je iets nieuws eet, moet jouw afweersysteem beoordelen of het wel okay voor je is.
Weerstandbommetjes
Van verse knoflook, probiotica, echinacea (Bijvoorbeeld Echinaforce), rode pepers, kurkuma (geelwortel), kokosolie en bepaalde paddenstoelen als shiitake wordt gedacht dat ze anti-viraal en anti-bacterieel werken. Ook kiemgroente, kefir, groene thee en verse kruiden geven jouw weerstand een boost.
Vitamines
Alle vitamines zijn belangrijk om jouw gezond te houden. Enkele vitamines springen er uit als het gaat om een goede weerstand. Grijp niet te snel naar vitaminepillen, want daar zitten ook belastende chemische stoffen in. Alle vitamines en mineralen worden je aangeboden door moeder Natuur! Heb je door ziekte of bijzondere omstandigheden (zwangerschap, veel sporten, slechte eetlust enz) een aanvulling nodig, laat je dan goed adviseren door een deskundige.
- Vitamine A
Vitamine A zorgt voor een goede huid en slijmvliezen. De huid- en slijmvliescellen (in de luchtwegen, het maagdarmkanaal en de urinewegen) vormen de eerste verdedigingslinie tegen een infectie. Daarnaast heeft vitamine A een centrale rol in het aanmaken van bepaalde bloedcellen (zogenaamde T-lymfocyten) die onderdeel zijn van je afweersysteem.
Je vindt vitamine A in lever, vis en boter. Groenten en fruit bevatten bèta-caroteen, een voorloper van vitamine A. - Vitamine B6
Een vitamine-B6-tekort leidt tot een verminderde productie van witte bloedcellen (lymfocyten en interleukine-2). Juist die witte bloedcellen gaan indringers te lijf. Eet dus voldoende vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten. Deze zijn rijk aan vitamine B6. - Vitamine B11 (foliumzuur)
Foliumzuur speelt een cruciale rol in de synthese van de bouwstenen van het DNA. Dat klinkt ingewikkeld, maar het komt erop neer dat foliumzuur positief effect heeft op de aanmaak en reactie van de cellen in het immuunsysteem. Waar zit het in? Groene groenten, fruit en volkoren producten. - Vitamine B12
Vitamine B12 verbetert het immuunsysteem door de betrokkenheid bij de vorming van DNA en de eiwitsynthese. Vitamine B12 zit in alleen vlees, vis, eieren en zuivel. Mensen die dus geen dierlijke producten eten, lopen het risico op een vitamine B12-tekort. Ook mensen met maagklachten en gebruik van maagzuurremmers moeten extra alert zijn op voldoende B12 in hun bloed. - Vitamine C
Bij een weerstandsvitamine denk je waarschijnlijk als eerste aan vitamine C. En dat is niet zo gek want vitamine C heeft invloed op verschillende onderdelen van het immuunsysteem. Bijvoorbeeld op de werking van witte bloedcellen (lymfocyten, fagocyten en natural killer cellen). Natural Killer cellen (NK-cellen) worden zo genoemd omdat zij in ons lichaam een natuurlijke afweeractiviteit hebben tegen kankercellen, maar ook tegen cellen die met virussen besmet zijn. Ze werken samen met andere afweercellen (andere witte bloedcellen) om ons lichaam vrij te houden van virussen en kankercellen.
Daarnaast zorgt vitamine C ook voor de antilichamen. Samen zorgen ze voor een goed afweersysteem. Je vindt vitamine C in groente, fruit en aardappelen. - Vitamine D
Vitamine D is van belang instandhouding van gezonde botten, tanden en spieren tot de goede werking van het immuunsysteem. Het verhoogt de activiteit van de witte bloedcellen waardoor infecties minder kans maken om zich te verspreiden. Ca. 70% van de Europeanen heeft een tekort aan vitamine D. Ik raad je aan om zeker in de maanden met de R, een aanvulling te gebruiken van 25 microgram (1000 I.E) vitamine D per dag. Je vindt vitamine D voornamelijk in boter en vette vis.
Mineralen
2 mineralen zijn erg belangrijk om onze weerstand te versterken: Zink en selenium.
- Zink
Bij de preventie van een verkoudheid blijkt de combinatie van zinkgluconaat en vitamine C erg doeltreffend. Beide ondersteunen de witte bloedcellen en de werking van de killer cellen. Zink toedienen vanaf de eerste symptomen van een verkoudheid kan de infectie blokkeren of minstens de duur verminderen. Ook de ernst van de symptomen neemt met extra zink af.
Zink zit in oesters, volle granen, rood vlees, noten, zaden, peulvruchten, eieren, rijst of lever. - Selenium
Een tekort aan selenium kan onder meer leiden tot een verminderde weerstand tegen stress en infecties. Selenium blijkt ook nuttig in het kader van kankerpreventie. Methylselenol, een bepaalde vorm van selenium, versterkt de natural killer cellen in ons aangeboren immuunsysteem. Selenium zit o.a. in eigeel, schaal- en schelpdieren, vis, knoflook, broccoli, champignons, noten, gevogelte en vlees. Wist je dat 2 paranoten per dag al jou al voldoende selenium leveren? Let op: teveel selenium werkt averechts!
NB: Neem supplementen van zink en selenium niet gelijktijdig in met zuivelproducten of met extra ijzer. Zuivel bevat calcium. Zowel ijzer als calcium werken zink en selenium tegen. Je mag wel zuivel blijven eten op andere momenten.
Darmflora
Het grootste gedeelte van ons immuunsysteem zit in de darmen. Zorg dus voor een gezonde darmflora. Voldoende vezels uit groente, fruit, peulvruchten en volkorenproducten is belangrijk, evenals voldoende vocht. Psylliumvezel, uien, haver (havermout, haverkorrels en haverzemelen), Molkosan, zuurkool, zuurkoolsap, Kefir, paddestoelen en banaan zijn erg gezond voor onze darmflora.
Gebruik zo min mogelijk medicijnen, chemische toevoegingen (zoetstoffen ed). Gebruik geen antibiotica indien niet perse noodzakelijk: Het duurt wel 2 jaar voordat jouw darmflora weer hersteld is!
Probiotica in de vorm van capsules is aanbevelenswaardig als jouw darmflora belaagd wordt door medicijnen, stress, operatie en antibiotica.
Gezonde taille
Teveel buikvet is een aanslag op onze weerstand. Vet rondom de buik geeft elke dag ontstekingachtige stoffen in het bloed en veroorzaakt laaggradige ontstekingen. Niet handig als jij voldoende weerstand wilt overhouden tegen virussen en bacteriën. Lees meer over een gezonde middelomtrek.
Eet niet teveel
Eet niet meer dan gewoonlijk tijdens de winter. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, verbruikt het organisme slechts heel weinig extra calorieën tijdens de wintermaanden. Door meer calorieën in te nemen en hierdoor jouw lijf met 'extra werklast' op te zadelen verzwak jij jezelf! Af en toe een dagje 70% van de calorieën eten van wat je werkelijk nodig hebt versterkt juist jouw immuunsysteem.
Eet niet wat jouw lichaam niet verdraagt.
Iets eten wat je niet verdraagt kost energie. Bij sommige producten wordt ook jouw afweersysteem aan het werk gezet. Hoe weet je nu of je voedingsmiddelen niet verdraagt? Heb je eczeem, huiduitslag, onbegrepen buikklachten, hooikoorts, regelmatig holteontstekingen of jeukende oren dan is de kans groot dat je producten eet die je maar beter kunt vermijden of vervangen. Laat je goed informeren: zomaar iets weglaten zonder een juiste vervanging kan jouw gezondheid ondermijnen.
Voor iedereen geldt: Neem zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen (voeding in pakjes en zakjes, producten met chemische toevoegingen, fastfood) en zo min mogelijk producten met suiker. Deze producten vreten energie en belasten jouw lichaam met vreemde stoffen. Van bewerkt voedsel weten we zeker dat het jouw weerstand ondermijnd.
Verminder anti-nutriënten
In voedingsmiddelen kunnen ook stofjes zitten die vitamines en mineralen uit ons lichaam wegvangen. Voorbeelden zijn fytinezuur (o.a. in granen, noten, zaden, peulvruchten), lectine (in o.a. aardapelen, tomaten, aubergine, sojabonen) tannine (voornamelijk in thee, amandelen, walnoten, druiven, wijn), oxcalaat (voornamelijk in rabarber en spinazie), saponines (voornamelijk in peulvruchten, paprika, tomaat, aubergine en aardappel.) enz. Hoe krijg je dan minder antinutriënten binnen? Variëren met voedsel, weken en kiemen van granen en zaden, koken en slow bereidingswijzen (bijvoorbeeld lange rijstijden), weekwater van granen en peulvruchten weggooien zijn manieren om zo min mogelijk anti-nutriënten binnen te krijgen. Zo bevat desembrood (uit natuurvoedingswinkel) minder fytinezuur dan de gangbaar gebakken broodsoorten door de langere rijsperiode. Geweekte havermout bevat minder fytinezuur dan rauwe.
Goede verhouding omega3- en 6 vetzuren
Een goede verhouding van omega 3- en omega 6 vetzuren is belangrijk: Het liefst neem je 2 maal zoveel omega 3 dan 6. Omega 6 heeft namelijk de eigenschap ontstekingsreacties in ons lichaam te veroorzaken. Dat willen we nu juist niet! Natuurlijk ga je niet met tabellen en rekenmachine aan de slag om de verhouding goed te krijgen. Probeer gewoon meer producten met omega 3 te gebruiken en spaarzaam te zijn met omega 6 houdende producten.
Advies voor een goede omega 3- en 6 vetzuurverhouding:
- Eet méér Omega 3: zit in vette vis, krilolie, lijnzaad, lijnzaadolie, walnootolie en noten.
- Neem minder producten met Omega 6: zit voornamelijk in zonnebloem- saffloer- en sojaolie en botersoorten met linolzuur zoals dieetmargarine, dieethalvarine en vloeibaar bak-en braad. Maar ook arachideolie (pindaolie) en teunisbloemolie bevatten omega 6 vetzuren.
Handen wassen
Zorg voor goede persoonlijke hygiëne. Vooral je handen zijn een grote bron van besmetting. Was je handen daarom goed en regelmatig.
Ventileer
Zorg dat de lucht in jouw huis regelmatig ververst. Zet dagelijks even de ramen open. Laat ook ventilatieroosters open staan. Zo geef je bacteriën en virussen niet de kans zich uitbundig te vermenigvuldigen.
Beweging
Door beweging vergroot je het aantal witte bloedcellen, dit zijn cellen die helpen infecties tegen te gaan. Daarnaast komen door beweging endorfines vrij, hormonen waardoor jij je positiever voelt en die de kwaliteit van slaap verbeteren. Dat verhoogt zowel je immuunsysteem als je weerstand. Doe ook aan spierversterkende oefeningen. Overdrijf het niet, want te veel sporten is juist een aanslag op je immuunsysteem.
Positieve levenshouding
Een positieve instelling, een opgewekt humeur, veel lachen en een sociaal leven zijn belangrijk voor je gezondheid en een goede weerstand. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die vrienden of familie om zich heen hebben een sterker immuunsysteem hebben dan mensen die eenzaam zijn. Hartelijk lachen of een geluksgevoel verhoogd jouw aantal witte bloedcellen binnen enkele minuten!
Voldoende ontspanning en slaap
Te weinig slaap en stress zijn een ware aanslag op jouw immuunsysteem. Te weinig slaap en stress zorgen voor afgifte van cortisol, een stresshormoon die ons immuunsysteem onderdrukt. Slaap in het aardedonker om te zorgen dat je voldoende melatonine aanmaakt. Melatonine is een ware accu-oplader en ondersteunt ook jouw immuunsysteem.
Tijdens het slapen is ook jouw immuunsysteem het meest actief: Virussen en bacteriën worden opgeruimd en jouw lichaam krijgt de kans om opgelopen celschade te herstellen. Het immuunsysteem bestaat uit verschillende onderdelen, ieder met een eigen taak. Zo zijn er bepaalde cellen, T-cellen genaamd, die indringers opruimen. Nu blijkt uit onderzoek dat deze T-cellen een geheugen hebben, waarbij ze wanneer jij dieper slaapt, zich meer kunnen herinneren in het aanpakken van nieuwe indringers. Hoe handig is dat! Eigenlijk zou je wel kunnen zeggen dat genoeg slapen het geheugen van je immuunsysteem verbetert.
Nu snap je mogelijk meteen waarom je veel slaapt als je ziek bent: Door te rusten en zeker door extra te slapen, kan het lichaam het best genezen. Slapen bij ziekte versnelt het genezingsproces. Tijdens de slaap laden onze lichaamscellen weer op en herstelt de cellulaire schade die bijvoorbeeld door griep opgelopen is.
Vast ritme
Alles in de natuur is ritme. Kijk maar naar dag en nacht, eb en vloed, de ritme van de seizoenen, het ritme van jouw hartslag. Probeer ook volgens een bepaald ritme te leven en bij voorkeur in overeenstemming met het dag- en nacht ritme. Laat naar bed of nachtdiensten zijn een aanslag op jouw weerstand.
Vermijd belastende stoffen
Van roken weten we wel inmiddels dat het ongezond is, maar veel mensen beseffen niet dat we ons lichaam met vele hormoonverstorende stoffen belasten zoals: deodorant met aluminium, uitlaatgassen, chloordampen, stoffen uit verpakkingsmaterialen, schoonmaakmiddelen , diverse chemische stoffen in verzorgingsproducten, benzinedampen enz. Hormoonverstorende stoffen hebben een zeer negatief effect op ons immuunsysteem. Ook blijkt dat wel 80% van de verzorgingsproducten microplastics bevatten. Microplastics zijn minescuul kleine plastic deeltjes die door de huid naar binnen gaan en in ons lichaam worden opgenomen.
Lees hier meer over hormoonverstorende stoffen
Heb jij een lage weerstand?
Neem dan volgende adviezen in acht:
• Geen rauw vlees(waren) zoals biefstuk, rosbief, filet americain, fricandeau, tartaar, ossenworst.
• Geen cervelaat, chorizo en salami. Deze zijn wel toegestaan na verhitting of na 2 dagen invriezen.
• Geen rauwe vis, zoals rauwe tonijn en sushi.
• Geen voorverpakte gerookte vis, zoals gerookte zalm, makreel en paling.
• Geen rauwe schelpdieren, zoals oesters. Haring, dagvers, is toegestaan.
• Geen zachte rauwmelkse kaas (au lait cru) en geen rauwe melk. Boerenkaas en schimmelkaas van gepasteuriseerde melk zijn toegestaan.
• Geen rauwe/zacht gekookte eieren, dooier moet gestold zijn.
• Let op met kiemgroenten (zoals taugé, preikiemen, tuinkers, alfalfa enz.). Gebruik deze nooit rauw.
Tot slot
Het is van belang om het hele jaar door te zorgen voor goede gewoontes om jouw weerstand te verbeteren; zo bouw je de sterkste verdedigingslinie op.
Samenvatting
Verbeter jouw immuunsysteem door:
• Gezonde voeding
• Variatie
• Weerstandbommetjes
• Vitamine A, B, C, D
• Mineralen selenium en zink
• Gezonde darmflora
• Gezonde taille
• Niet teveel eten
• Vermijd bewerkt voedsel en voedsel wat je niet verdraagt!
• Handen wassen!
• Ventilatie
• Beweging
• Positieve levenshouding
• Voldoende slaap en ontspanning
• Vast ritme
• Belastende stoffen vermijden